середа, 8 травня 2024 р.

В серцях і книгах пам’ять про війну

 


8 травня в Україні відзначають День пам’яті та примирення. Запровадження цієї пам’ятної дати приєднує Україну до європейської традиції пошанування всіх борців із нацизмом та жертв війни. Вона символізує не культ перемоги, а необхідність цінувати мир.

Друга світова війна, протягом якої були скоєні жахливі, нелюдські злочини, залишила після себе біль та гіркі спогади. У цій війні український народ, здобуваючи перемогу над нацизмом спільно з народами інших країн, заплатив безмірно високу ціну.

До цієї події в ЦДБ оформлена виставка-інсталяція «В серцях і книгах пам’ять про війну», мета якої – нагадати, що цей всесвітньо-історичний подвиг не згасне у віках, він назавжди залишиться у вдячній пам’яті людства.


 

Запропоновані матеріали розкривають місце і роль України у Другій світовій війні, внесок українського та інших народів у перемогу над нацизмом, розповідають сувору правду про ті важкі роки, коли кожен день відбувався подвиг, висвітлюють різні аспекти життя українців в умовах воєнного часу, а також спогади про страх, виживання, евакуацію, розлуку найуразливіших свідків війни – дітей.

Видання присвячені долям людей що пройшли всю війну або героїчно загинули в боротьбі з нацизмом. Вони воювали на фронтах, приймали участь у партизанському русі, підпільних мережах, організаціях українського визвольного руху проти окупантів.

Висвітлено життя простих мешканців, які пережили бойові дії на рідній землі, усі жахи нацистського «нового порядку» на окупованих територіях.




 

вівторок, 7 травня 2024 р.

Нагородження учасників виставки-конкурсу «О писанко! Ти – символ України!».

     7 травня в Центральній бібліотеці для дітей відбулося нагородження учасників виставки-конкурсу «О писанко! Ти – символ України!». Читальна зала ЦДБ, де відбувалася подія,  перетворилася на  яскравий квітучий сад– «писанковий дивосвіт».



 

«Великодня писанка» – це своєрідний дитячий мистецький проєкт, в рамках якого діти створюють унікальні роботи. Кожна з них випромінює світло, щирість та безпосередність, виграє яскравими кольорами та цікавими орнаментами, в кожній - ідея, мрія та історія. Проєкт об'єднує всю громаду, адже учасниками заходу є користувачі-діти Білоцерківської ЦБС.

Серед розмаїття прекрасних робіт 30 найкращих були відзначені журі напередодні.

Урочисту подію відкрив Микола Гопайнич – священик Православної Церкви України, який благословив учасників, привітав присутніх з найвеличнішим християнським святом – світлим Христовим Воскресінням та побажав всім миру, міцного здоров'я, гармонії, великої любові, сімейного затишку та щастя.



 

Привітала талановитих дітей директорка КЗ БМР Білоцерківська централізована бібліотечна система імені Петра Красножона Леся Поліщук. Пані Леся подякувала юним майстрам і майстриням за їх мистецький талант, креативність, здатність до творчого мислення та побажала не зупинятися на досягнутому, завжди вірити в себе,  невичерпного натхнення для створення нових чудових робіт і перемоги в наступних конкурсах.



 

Церемонію нагородження переможців провели члени журі художник Георгій Пономарьов і головний спеціаліст Управління культури і туризму Білоцерківської міської ради Алла Карабач. Вони вручили грамоти та подарунки від Централізованої бібліотечної системи.



 

Сюрпризом для учасників заходу стало театралізоване дійство «Великодній колобок» у виконанні  зразкового лялькового театру «Фантазія» (керівниця Ірина Сесьомко), яке внесло багато позитивних емоцій та гарний настрій в атмосферу свята.


 

понеділок, 6 травня 2024 р.

Виставка "О, писанко! Ти - символ України!"

        Великдень є головною подією року для православних християн і найбільшим православним святом. Багато традицій залишилися незмінними: на Великдень печуть паски, фарбують та розписують яйця.

Унікальний витвір українського мистецтва – писанка є однією зі стародавніх форм українського народного розпису, символом весни, сонця, повернення природи до життя, зародження життя, продовження роду.

До Великоднього свята  в Центральній бібліотеці для дітей оголошено творчу акцію «О писанко! Ти – символ України». 6 травня в читальній залі оформлена яскрава, чудова виставка дитячих робіт. Її можна назвати Великоднем творчої душі, адже політ дитячої фантазії безмежний. Представлені на виставці писанки оздоблені бісером, нитками, фетром, виконані у техніці квілінгу, розписані петриківським розписом тощо.





 

Художні роботи виконані в різноманітних художніх техніках: від звичайних малюнків та аплікацій до застосування народних традицій прикладного мистецтва, зокрема художнього розпису.



 

Багато позитивних емоцій отримуєш, коли бачиш ці дитячі творіння. Якщо поглянути на світ очима дітей, він видається бурхливим потоком цікавих творчих ідей, знахідок, фантазій та мрій. Кожна дитяча робота легка, світла та справді унікальна своєю несхожістю. Саме тому дитяча виставка випромінює щирість, любов і святковість.






 

Запрошуємо на перегляд. Виставка буде працювати до 20 травня. Завітайте до нашої книгозбірні (проспект Незалежності, 55) та помилуйтеся дитячими творіннями.

четвер, 2 травня 2024 р.

День літературного героя - Гаррі Поттер

 

    2 травня у світі відзначають Міжнародний день Гаррі Поттера, присвячений герою відомих книг англійської письменниці Джоан Ролінг  та серії одноіменних фільмів – хлопчику зі шрамом, який став видатним чаклуном та переміг Темного Лорда Волдеморта.

Ідея написання книги у Джоан Ролінг з'явилася у 1990 році, коли вона поверталася з Манчестера до Лондона. З вікна поїзду вона побачила хлопчика в окулярах. З того часу вона почала створювати магічний світ школи Гоґвортс.

Серія книжок Дж. К. Ролінг мала значний вплив на читачів й занесена в Книгу рекордів Гіннеса як найбільш продавана серія від одного автора.

         

Популярності серії додала й екранізація з вісьмох частин, які виходили з 2001 по 2011 рік.

В українському перекладі книги про хлопчика-чарівника виходили з 2002 році у видавництві Івана Малковича «А-ба-ба-га-ла-ма-га».

В останній книзі саги «Гаррі Поттер та смертельні реліквії» вказано, що битва за Гоґвортс, відбувалася 2 травня 1998 року. Саме цього дня Гаррі Поттер переміг свого противника – Темного лорда Волдеморта. У книгах це був день, коли «світ нарешті зміг повернутися до нормального життя».

Офіційного способу відсвяткувати Міжнародний день Гаррі Поттера немає, фани саги самі визначають як це робити. Проте багато людей відзначають цей день, влаштовуючи марафон з перегляду всіх вісьмох фільмів про Гаррі Поттера поспіль. Дехто перечитує улюблену книжку про хлопчика-чарівника.